Stopp min kropp
- liten är störst
- 3 jan. 2019
- 4 min läsning
Uppdaterat: 28 sep. 2021
Några av de absolut viktigaste gåvorna du kan ge till ditt barn är personlig integritet, självkänsla och självförtroende.
Det händer mycket saker i dagens samhälle och människor som bär på olika beteenden som kan skapa förvirring eller oro hos de små. Därför är det superviktigt att från tidig ålder hos barnen vara supertydlig mot dem och lära dem att kunna säga stopp när nått känns konstigt obekvämt eller rent av fel och obehagligt i mötet med en annan vuxen. Det är också viktigt att lära barnen självsäkerheten att känna av och bestämma när nått känns okej och bra. Det viktigaste uppdraget som följer för oss vuxna sen är att respektera barnens beslut till 110%. Bygg era barn till starka individer genom att prata med dem om vikten av att våga säga stopp när nått känns fel och att direkt våga berätta för någon de känner sig trygg med. Då styrker du också deras självförtroende.
Lär dem att hemligheter som är påtvingade och känns tunga inte är bra hemligheter utan något som direkt måste komma fram till trygga personer i barnets liv oavsett vad barnet eller omgivningen har för typ av relation till personen. Hemligheten är förövarens starkaste vapen.
Låt barnen bli medvetna om vad gränsen går så att de kan stå upp för sig själva. Det kan kännas svårt att prata om detta men det är vår skyldighet som föräldrar i samhället vi lever i idag.
Våga prata öppet med ditt barn. Var öppna och gör hela er familj/omgivning medveten om vilka regler som gäller för era barn. Därigenom skapas också den trygghet barnen förtjänar att känna hemma.
När ni t.ex. träffar en ny vuxen eller en välkänd vuxen. Putta ALDRIG fram barnet samtidigt som du säger åt ditt barn att krama om personen. NEJ!!!! Fråga ALLTID BARNET! Då får du också barnet att känna att ni runtomkring barnet respekterar barnet och dess gränser. Säger barnet nej så är det nej. Det kan betyda flera saker.
Barnet är inte på kramhumör. Barnet upplever inte att det känner inte personen. Barnet känner personen men vill absolut inte kramas. Barnet känner sig inte trygg med att krama den personen.
För att göra det mer tydligt;
Åtta personer som barnen inte behöver krama:
1. En familjemedlem barnet aldrig har träffat
2. En släkting som barnet känner och älskar men inte känner för att krama
3. Barnets vän
4. Barnets syskon
5. En kollega till barnets förälder
6. En person i en fluffig kostym eller utklädd
7. Någon
8. Dig
Det är olika när man som förälder upplever att man kan prata med sina barn om detta men efter att barnen fyllt tre är absolut inte förtidigt. Det viktiga är att man pratar om det på ett avdramatiserat och avslappnat men tydligt sätt så barnet förstår. Det räcker med att bara säga; ”när du inte vill, säg nej eller stopp, och håll upp handen som ett tydligt stopptecken, hitta sen en vuxen du känner dig trygg med”. Och sen ju äldre barnen blir ju djupare kan ni samtala om dessa ämnen.
vi har läst ”Barnen i kramdalen, en bok om integritet, tafsare och nättroll”. En helt fantastisk bok att läsa för barn som fyllt tre år och uppåt av bland andra Elaine Eksvärd. Läs den för dina barn och läs den flera gånger och i olika åldrar, det blir superbra diskussioner med barnen.
Vi har precis börjat läsa prinsessan Madeleine nysläppta bok ”Stella och hemligheten” som jag tycket passar att läsa för barn som har fyllt fem. Denna saga tar upp dessa punkter om gränser jättebra med efterföljande följdfrågor att diskutera med ditt barn.
Tips från Rädda Barnens "Stopp min kropp":
1. Låt barnet vara delaktigt vid den dagliga skötseln, till exempel vid blöjbyten. Berätta vad du gör med barnets kropp och varför du gör det.
2. Börja lära barnet att tvätta sina privata kroppsdelar och att torka sig efter toalettbesök själv så tidigt som möjligt.
3. Uppmana inte barnet att kramas, pussas eller sitta i knäet på släktingar och vänner. Fråga i stället om barnet vill göra det. Lär barnet att man får säga nej även till personer man tycker om.
4. Förklara att om någon gör, eller vill göra, något med ens kropp som man själv inte vill, så får man säga nej och berätta det för andra vuxna.
5. Förklara att närhet är bra och kul, men att det samtidigt kan vara problematiskt, krångligt och till och med olagligt.
Berätta för ditt barn varje dag hur älskat det är. Berätta och lyft fram barnets positiva egenskaper, när ni sitter i soffan. Berätta för ditt barn hur stolt du är och hur mycket du beundrar ditt barn. Fyll dem med positiv energi och känsla varje dag.
DET förstärker deras självkänsla och självförtroende.
För att knyta ihop detta inlägg vill jag visa på vad bibeln säger om självkänsla hos barn. Bibeln är många gånger en väldigt bra instruktionsbok för oss i livet;
”När han står vid min sida vacklar jag inte. Därför gläds mitt hjärta och jublar,
min kropp är i trygghet”. Ps. 16:8-9
"Må han som är fridens Gud helga er helt igenom, och må er ande, själ och kropp bevaras hela och oskadda, så att de är utan fläck när vår herre Jesus Kristus kommer. Han som kallar er är trofast, han skall åstadkomma det". – 1 Tess 5:23-24
"Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren , nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp." Jeremia 29:11
"Frukta inte, ty jag är med dig, se dig inte ängsligt om, ty jag är din Gud. Jag styrker dig, jag hjälper dig, jag uppehåller dig med min rättfärdighets högra hand." Jesaja 41:10
"Räkna med honom på alla dina vägar, så skall han göra dina stigar jämna." Ordspråksboken 3:6
En viktig bön: Gud, var med mig när jag pratar med mina barn om personlig integritet och när man ska säga stopp. Låt det komma fram till mina barn på ett avdramatiserat men tydligt sätt att de ska försvara sin kropp och aldrig utsätta den för något som känns jobbigt och tungt. Amen
Så ÄRA Ditt barn genom att ge dem verktyg för en starkt självkänsla och ett starkt självförtroende.
XOXO
/L.S.
Comments