Artikel från SVD om barns skärmtid
- liten är störst
- 16 aug. 2019
- 2 min läsning
Uppdaterat: 14 sep. 2019
Hjärnforskaren: ”Barn under två år ska inte använda skärmar alls”
Entreprenören och hjärnforskaren Katarina Gospic om varför mobiltelefoner gör oss sjuka – och hur vi lär oss att hantera dem.
Sedan mobiltelefonerna kom in i våra liv har forskare märkt en stor skillnad i vårt psykiska välmående. Katarina Gospic är hjärnforskare, läkare och fysiolog och hon menar att vi måste hitta en strategi för hur vi hanterar våra telefoner.
– Teknik kan vara helt fantastiskt, men vi måste lära oss att använda den med rätt intention, säger hon.
Hjärnans belöningssystem har gjort oss beroende av mobiltelefoner. Katarina Gospic jämför det med en digital godispåse: går vi runt med en godispåse under näsan ökar sannolikheten att vi äter godis hela tiden. Dessutom ger telefonerna oss snabba belöningar.
– När vi ser att vi fått ett sms tänker vi ’Yes, det är någon som älskar mig’. Den positiva överraskningen vill vi återuppleva.
Att använda skärmar är inget nytt, men Katarina menar att den stora skillnaden är mobilernas tillgänglighet. Vi hade till exempel inte vår tjock-tv i sängen. Den digitala utvecklingen har också lett till att vi konstant matas med information. Dagligen utsätts vi för ungefär 34 gigabyte och 100 000 ord. Enklare beskrivet: tio nya låtar spelas varje minut under vår vakna tid. – Tänker man att varje ord är en tennisboll som kastas mot oss förstår man hur mycket information vi utsätts för.
Det är därför inte konstigt att vi i dagens samhälle kämpar med koncentrationen. Statistiskt sett kollar vi mobilen 150 gånger om dagen, och enligt Katarina tar det upp till 25 minuter att återfå sin koncentration. Att stressrelaterade sjukdomar har ökat med över 100 procent de senaste tio åren tror hon hänger ihop med den sviktande koncentrationen.
I amerikansk forskning har man även sett en kraftig ökning av depressioner sedan smartphones entré. – För att må bra måste vi äta bra, motionera, sova och umgås med vänner och familj. Mobilerna får inte ta tid från det.
Andra oroväckande konsekvenser som mobiler fört med sig är att vi blir mindre empatiska. – En amerikansk forskare har kollat på hur empatiska vi är och hon menar på att empatin har minskat med 40 procent de senaste 20 åren för att vi tillbringar mindre tid med vänner och familj IRL.
Hur påverkas barn av mobiltelefoner? – Eftersom det inte finns långtidsstudier på ämnet är det svårt att säga exakt hur. Men forskare menar att barn under två år inte ska använda skärmar alls. Det betyder inte att en 1,5-åring dör av att se en skärm. Det farliga är om tekniken tar tid från annat – som en godnattsaga eller att bli tröstad av en förälder.
I din nya bok Hjärnbalans: Digital detox i en uppkopplad vardag pratar du om att hitta en balans i det digitala livet. Hur bryter man ett mobilberoende? – Mitt råd är att stänga av pushnotiser och att ha telefonen så tyst som möjligt. Det kan även vara bra att stänga av mobilen helt ibland. Är man verkligen beroende bör man överväga en detox. Ta en mobilfri helg ute i naturen till exempel.
Katarina Gospic är aktuell med boken Hjärnbalans: Digital detox i en uppkopplad vardag.
av Sophie Tisell den 27 september 2018
Comments