Rutiner kräver tålamod
- liten är störst
- 3 jan. 2017
- 7 min läsning
Uppdaterat: 8 nov. 2019
Det viktigaste och bästa du kan ge till ditt barn är rutiner, tydliga och återkommande rutiner. Barns sinne och kropp behöver precis det för att få bästa möjliga start i livet. Rutiner som är både tydliga och återkommande i ett barns vardag skapar trygghet hos barnet och gör barnet mindre oroligt. Både sinnet och kroppen är som en klocka hos barnet och om tiderna hålls och är återkommande behöver barnets sinne och kropp aldrig längta efter varken mat, sömn, toabesök, lek osv. Barnet blir mer avslappnat. Det år våra barn levande bevis på.
När man introducerar rutiner är det viktigt att ha tålamod. Ibland funkar det direkt och ibland måste man jobba med det ett tag för att få in det. Men jag lovar att ni kommer att tycka att det var värt jobbet när ni väl fått in rutinerna. Det går alltid att forma ett barn och styra upp deras vardag. Det föds aldrig men en färdig manual, den skapar ni föräldrar. Sedan kan det vara olika lätt och olika svårt. Man ska aldrig ge upp.
När de kommer till rutiner är det inget som barnen kan styra upp och bestämma själva. Det ansvaret ska man aldrig lägga på ett barn. Deras uppgift är bara att luta sig tillbaka, ha de gött och leka. Allt annat praktiskt i ett barns liv hänger helt och hållet på föräldrarna. Många skapar barn för att de tycker det är gulligt men om man vill fortsätta att ha det gulliga måste man också jobba för att få det och inte tänka att det väll löser sig med tiden. Låt inte barnen bestämma själva när de vill äta och sova. Om barnet är uppe tills det är trött och kanske lite längre än så, har det oftast varit uppe för länge. Barn mår inte bra av att bli övertrötta. Deras kropp kämpar då på högvarv för att hålla sig vaken tills den tillslut stupar. Att ha olika tider varje kväll och desamma när gäller maten är inget att rekommendera. Barnet behöver börja äta innan det skriker av hunger och gå och lägga sig innan de skriker av trötthet. Jag har nämnt det tidigare; barnen mår så bra om vi som föräldrar kan tillfredsställa deras behov innan det kommer. Att vi ligger steget före. När det finns väl inarbetade rutiner klarar barnen att man bryter rutinerna tillfälligt ibland. När man t.ex. reser eller liknade. Det kan till och med vara lite spännande, så länge man faller tillbaka i de bestämda rutinerna sen igen.
O B S !!!! Jag är inte ute efter att skryta om hur bra det funkar med rutinerna hemma hos oss utan snarare övertyga er om hur mycket vinning för alla det är med rutiner för barnen.
Att bli förälder sägs vara den största förändringen och prövningen i ett förhållande. Det händer nått med oss som vi själva oftast inte tänker på. Vi prövas både psykiskt och fysiskt. Vi förändras utan att inse eller förstå det.
Därför kan det vara skönt att jobba för att göra den nya familjesituationen så smidig som möjligt. Och det stavas R U T I N E R!
Bl.a. !!!
Vi följer förskolans mat- och sovrutiner hemma och sen har vi byggt på med de som känns rimligt. Svårare än så behöver det inte va.Vi har valt att redan från starten till och med styra in amningen på dessa mattider vilket lett till att det blivit otroligt smidigt sen när man övergår till vanlig mat. Det blir liksom väldigt smidigt att ha samma rutiner som förskolan redan från början. Så blir det inte så mycket som är nytt för barnet sen när det börjar på förskolan. Då det kommer vara tillräckligt mycket nya intryck ändå kan det ju vara en trygghet att mat och sovrutinerna är desamma som hemma. Det här med sovtider, förutom att det är viktigt med en stunds vila/sömn efter lunch, så får man tänka förnuftigt och känna sig fram med allteftsom man lär känna sitt barn. Det kommer att komma ett inlägg om barns sovning. Att ha rutiner, det bestämde vi att vi skulle arbeta in redan innan vårt första barn föddes, vi är sååå tacksamma idag att vi började redan då och vi är övertygade om att det är så viktigt att prata igenom allt sånt här innan barnet föds, om hur man vill ha det och sedan håller sig till det. Då gör ni en plan tillsammans och det hamnar inte ensamt på t.ex. mamman när det är så mycket annat den första tiden med bebisen. Så kanske det då också skapas massor med irritation för att mamman tycker hon har fixat bra rutiner men medan pappan har en helt annan plan. Tro mig det finns inte riktigt samma tid och ork till planering sen när barnet kommit. Då blir det också lättare att stötta och backa upp varandra även under jobbiga stunder om ni pratar ihop er innan barnet kommer. MEN det är heller aldrig försent att börja jobba in rutiner, risken är väl att man får jobba lite hårdare ju äldre barnen blir. (Läs gärna tidigare inlägget om rutiner).
Så Styr upp barnens vardag och du får lugnare, tryggare och mer ordningsamma barn som är mer peppade att möta och utforska livet.
Ett barn behöver tydliga regler och gränssättningar för att känna sig trygga. De behöver veta va de får och inte får göra, hur man uppför sig och är en bra kompis. Då mår de bra och ingen oro finns och ingen otydlighet finns i dem. Och se till att ni som föräldrar (oavsett om ni lever tillsammans eller ej) gör lika dant, har samma regler. Ni måste alltid samarbeta för barnen skull. Har ni nu skapat barn tillsammans är det bara att sammarbeta, man har liksom inget alternativ att välja mellan.
Alla gör såklart vad de tycker är bäst för sina barn. Ibland hör jag föräldrar som säger "nej han/hon vill inte si eller så bla bla bla..." fast vänta nu, låter du verkligen en bebis/ett barn bestämma över dig. NEJ NEJ NEJ! då är du lat. Det handlar inte om vad barnet vill och inte vill. Det handlar om att ni som föräldrar ska bygga upp den vardag kring barnet som ni anser att barnet mår bäst av. Det är inte förhandlingsbart. det är inget barnet är kapabel till att göra. Barn kommer alltid streta emot, men det är då ni som föräldrar ska stå enade och övertyga barnet om vad det mår bäst av.
Våra rutiner, regler och gränssättningar vi har i vår familj medfört så mycket positiva egenskaper hos barnen.
Våra barn har alltid sovit på nätterna 11-13 timmar, de somnar själva på kvällen. Vi tror inte på det där med att vagga till sömns, vi tror bara det stör barnets chanser att komma till ro, om vi är där och petar. Det är lätt att tro att det är det man måste göra och att alla gör så. MEN NEJ! Jag tror barnen blir lugnast av att få komma till ro själva och gosa ner sig ordentligt i sängen. Vill vi vuxna ha någon som buffar på oss när vi ska sova? Vi tror inte att det är nödvändigt på barnen heller. Lär dem somna själva från början, efter att de lagt sig och ni sagt godnatt, läst en bok eller vad ni nu gör innan barnen ska sova. Ge dem lite vatten i en nappflaska så kan de skapa en liten extra mysighet och trygghet och så går ni sen. De kan också ha nån liten ljudbok eller mysig spellista igång om det funkar. Våra barn har alltid haft de så och när det kommit ett nytt syskon har det bara fått falla in i storasyskonens rutiner. Det är kanske mysigt och gulligt den första tiden att vara nära tills barnet har somnat men tänk framåt. Hur önskar ni att det ska vara sen egentligen. Jag hör om föräldrar som nattar sina barn till elva på kvällen och vi har nattat färligt 19.15 alla fyra barn. De ligger lugnt i sina sängar varje morgonen tills vi kommer och säger godmorgon(till och med de äldsta som egentligen kan gå upp när de vill eftersom att de inte sover i spjälsäng ;) ). De ligger och tittar i en bok, pratar lite eller pillar med gosedjuren. De älskar att mysa i sina sängar. Vi har gjort det till en extra trygg och mysig plats och barnen vet att vi kommer när de ropar och behöver nått. Och just för att de vet detta så ropar de inte speciellt ofta. Vi kan till och med byta blöja på barnen (när de använt/använder nattblöja) när de sover utan att de vaknar.
De är lugna, sällan upproriska och är trygga individer som verkligen kan uppföra sig både hemma med familjen och bland folk. De är så nyfikna, för att vi tar med dem i nästan allt vi gör. Vi gör alltid saker tillsammans med dem och inte saker åt dem eller över dem. De får känna ansvar och utmanas på den nivån de klarar. De kommer ALLTID i första hand och schasas aldrig undan. Vi skäms aldrig för dem.
Att göra varje "måste" till något roligt och att göra det på barnens villkor och nivå är viktigt för oss. T.ex. att handla mat. Två barn i vagnen och de äldsta som fint går bredvid och håller sig vagnen. De Frågar alltid innan de går nånstans och väntar in svar. En rutin och förhållningsregel har lett till att andra växt fram automatiskt.
De tackar alltid för sig. När vi ätit mat t.ex. De delar med sig till varandra och tar hand om varandra. Pussar och kramar varandra varje dag. Vi jobbar på sammanhållningen i familjen varje dag mer eller mindre. Det är viktigt att vi uppskattar varandra och tar hand om varandra. Det handlar helt enkelt helt och hållet om vad man vänjer sina barn vid. SLUTA ALDIRG JOBBA! Det kan vara tufft i början men det är så värt det.
MEN MEN MEN!!!! Alla gör som de vill, det vi gör är rätt för oss men behöver inte vara rätt för någon annan! Alla vi pratat med som har tydliga rutiner är så tacksamma för att de arbetat in det.
Så ge era barn rutiner, de mår så bra av det.
Bibeln talar om följande:
Det var om detta barn jag bad, och Herren har gett mig vad jag bad honom om. (1 Sam. 1:27)
Hon ropade med hög röst: ”Välsignad är du mer än andra kvinnor, och välsignat det barn du bär inom dig. (Luk. 1:42)
Fadern sade till honom: ’Mitt barn, du är alltid hos mig, och allt mitt är ditt. (Luk. 15:31)
En bön att be: Gud, låt oss aldrig förbise barnens behov utan led oss på rätta vägar i ditt namn att leda barnen fram i livet. Amen
XOXO
/L.S.
Comentarios